Bombe springer i Bogotá

img_2555

Søndag eksploderede en angiveligt hjemmelavet bombe i umiddelbar nærhed af tyrefægterarenaen ved Plaza de la Santamaria i Bogotá. Først var der forlydende om én dræbt politibetjent og 31 sårede, men tallene er senere modificeret således, at ingen åbenbart alligevel omkom, men 24 politibetjente og 2 civile blev såret under bombeangrebet.

Tyrefægtning er først i januar igen blevet lovligt i Bogotá, efter at byens tidligere borgmester, Gustavo Petro i 2012 forbød det og opsagde byens kontrakt med tyrefægtningsforbundet. Forfatningsdomstolen omstødte imidlertid hans afgørelse og i januar begyndte det organiserede dyreplageri så igen – dog ikke uden store protester og indblanding fra uropolitiet.

Tyrefægtning er tilladt i 8 lande i verden: Spanien, Frankrig, Portugal, Mexico, Venezuela, Peru, Ecuador og Colombia, og ifølge det Internationale Humanistiske Samfund, HSI bliver der årligt dræbt 250.000 tyre under disse blodige begivenheder.

På grund af urolighederne har der i forbindelse med tyrefægtningerne været et stort politiopbud omkring arenaen, men det til trods udtaler politichef, general Hoover Penilla til nyhedsmediet Caracol, at det ikke kan være dyrerettighedsaktivister, der står bag søndagens bombe.

Myndighederne mistænker landets andet største guerillabevægelse, ELN for at stå bag. Regeringen og ELN har i begyndelsen af februar påbegyndt officielle fredsforhandlinger, men der er endnu ikke indtrådt nogen våbenhvile.

Ifølge Merete Hansen, der er ansat på den danske ambassade i Bogotá virker mistanken imod ELN nu meget søgt. ”Myndighederne har de sidste tre år nævnt ELN hver gang, der har været en lignende aktion i Bogotá, men ingen konkrete anklager og beviser, som man efterforsker.”

Morten Riis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s