FN: Retsopgør med militæret bliver syltet

Falsos_positivos

En ny rapport fra FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder udtrykker bekymring for, at en række vigtige tiltag i fredsprocessen er gået mere eller mindre i stå. Det gælder blandt andet et retsopgør med militærfolk, som er indblandet i alvorlige krigsforbrydelser.
Det er i årsrapporten for 2016, at FN peger på en alarmerende straffrihed for militærfolk, når det gælder ”dusørmord”.

De såkaldte ”dusørmord” eller falsos positivos er en betegnelse for en særlig type mord begået af militærfolk på civile, som efterfølgende bliver fremstillet som guerillasoldater dræbt i kamp. Fremgangsmåden indbringer de ansvarlige militærfolk en dusør eller bonus i form af penge eller mulighed for forfremmelse.
Ved årsskiftet 2016-2017 efterforskede den colombianske anklagemyndighed i alt 2.316 sager om dusørmord. Men FN bemærker, at kun 133 personer blev dømt i perioden januar til september. Særligt slemt står det til med at retsforfølge ansvarlige på højt niveau: Ud af 14 generaler, som er sigtet for denne type forbrydelser, blev kun en enkelt stillet for en domstol. I november måned blev fem sigtede militærfolk oven i købet forfremmet til rang af general.
FN har endvidere registreret 389 angreb på ledende menneskerettighedsforkæmpere i løbet af året, 59 af dem med dødelig udgang.

Læs årsrapporten her (på spansk) http://www.hchr.org.co/documentoseinformes/informes/altocomisionado/informe-anual-2016.pdf

Ulrik Kohl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s