Farvel til våbnene

image1

FN bekræftede mandag d. 26. juni, at FARC nu har afleveret samtlige deres kamp-våben

Efter 53 års væbnet kamp har guerilla-gruppen afleveret 7.132 våben i FN’s containere. Hermed forlader gruppen den væbnede vej til samfundsforandring og bevæger sig et skridt nærmere en deltagelse i den oficielle politiske arena i Colombia.

Afvæbningen finder sted som et led i fredsprocessen mellem FARC og den colombianske regering, efter at de to parter i november 2016 underskrev en endelig fredsaftale. Siden begyndelse af 2017 har de tidligere guerilla-soldater i overenstemmelse med aftalen indfundet sig i 26 specielle afvæbnings- og reintegrationszoner, hvor deres overgang til det civile liv er begyndt.
Afvæbningen og den formelle afvikling af guerillabevægelsen som væbnet aktør blev markeret tirsdag d. 27. juni med en ceremoni i Meta-regionen, hvor Præsident Santos og den nu forhenværende guerillaleder Timochenko gav hinanden hånden. Samtidigt blev den historiske dag markeret med folkelige forsamlinger på pladser i alle større byer i landet.

Øjenvidneberetning fra Parque Berrío i Medellín
På den centrale plads i Colombias næststørste by Medellín var omkring 200 mennesker samlet for at sige farvel til våbnene og goddag til freden og et nyt Colombia.

image4

Mange af de fremmødte var politisk aktive fra diverse organisationer, og det politiske budskab i manifestationen i Medellín var klart: Afvæbningen er første skridt i en langt større proces, som skal skabe rum for øget social retfærdighed i Colombia. Nu hvor guerillaen har opfyldt deres løfte om at afvæbne, må regeringen og staten opfylde deres forpligtelser i fredsaftalerne. Det betyder blandt andet, at jorden skal fordeles mere ligeligt i en omfattende jordreform, og at et retssystem og en sandhedskommision skal bane vej for klarhed omkring krigens forbrydelser, udmåle straf til de ansvarlige og skabe forsoning i det splittede colombianske samfund.

Det betyder også, at det politiske system skal reformeres, at de arbejdere, som ikke har nogen pensionsordning, skal sikres beskyttelse, at sundhed og uddannelse skal demokratiseres og forbedres.

Julie Wetterslev

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s