På besøg hos FARC

farc

En reportage fra FARC’s afvæbnings- og reintegrationslejr i El Gallo og de omkringliggende bondesamfund.

El Gallo er et afsidesliggende sted, ved dæmningen Urrá i det sydlige Córdoba, hvor lokalbefolkningen har været hårdt ramt af den sociale og væbnede konflikt.

Området er præget af byggeriet af en hydroelektrisk dæmning i slut-halvfemserne, som har oversvømmet store dele af landbrugsjorden, afskåret landsbyerne fra transportveje og ødelagt økosystemet og bøndernes økonomi.

Da staten og firmaet bag dæmningen opkøbte bøndernes jorde, blev de lovet et bedre liv inde i byen. Men bønderne kunne ikke skabe et nyt liv ud fra den betaling de fik for deres jordlodder, og dem der ikke ville sælge blev truet og ofte dræbt af paramilitære grupper.

Guerillaen har kæmpet mod staten og de paramilitære, for småbøndernes ret til at eje og dyrke jorden. Efter at have været i lejren i 6 måneder har de nu tidligere guerilla-soldater i disse uger indleveret de sidste af deres personlige våben. Våbnene ligger endnu nær lejren i FN-overvågede våbencontainere, som først bliver hentet d. 1. August.

Paramilitære grupper er stadigt aktive i området og truer med at angribe den afvæbnede guerilla.

FARC2

På trods af den anspændte og bekymrende situation belv vi vel modtaget, da vi besøgte lejren, og vi fik indtrykket af en rolig og håbefuld stemning.  Eks-guerillaerne udviste en tydelig vilje til fortsat at bidrage til at fredsaftalerne implementeres, i ønsket om at det kan føre til gode forandringer helt herude på kanten af Colombia.

De forsamlede FARC-medlemmer har planer om at gøre lejren permanent. Idéen med at ligge lejren i dette område er at skabe en base for politisk og socialt arbejde i et område, der altid har været forsømt (og mishandlet) af den colombianske stat.

Hvis det skal lykkes kræver det imidlertid konstant international bevågenhed og ledsagelse fra sociale bevægelser.

Julie Wetterslev, Gallo

Leave a comment